Д-р Мадлена Бояджиева откри ремонтирания централен площад в Тетевен

  18 Декември 2022, 09:50    0    747
Снимка:

На 17 декември в гр. Тетевен официално бе открит обновеният централен градски площад „Сава Младенов“.

Той бе изцяло ремонтиран по проект „Реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на „Централен градски площад“ и изграждане на фонтан с водни ефекти и художествено оформление, гр. Тетевен, етап І“, финансиран по подмярка 7.2 от ПРСР 2014-2020 г. и „Реконструкция на „Централен градски площад“, гр. Тетевен- етап II - финансиран със собствени средства.

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева преряза лентата с представител на фирмата изпълнител, а специален гост на събитието бе народният представител - Младен Маринов. Сред присъстващите бяха и зам.-кметовете Тони Стоев и Борис Врабевски, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, граждани и др. В програмата по откриването участие взе и Етрополската духова музика.

Днес тук ни събира поредният приятен повод от историята на Тетевен - а именно успешното завършване на проекта за ремонт и благоустрояване на централния градски площад „Сава Младенов“, каза д-р Бояджиева.

Тя допълни, че ремонтът на централния градски площад е бил от важно обществено значение и е дълго чакан от тетевенци, но обещанието вече е факт. Днес проектът е успешно реализиран, като от една страна успяхме да запазим максимално автентичния дух и традиции на град Тетевен, а от друга осъвременихме и адаптирахме центъра, съобразно нуждите на населението, каза още д-р Бояджиева.

Днес, когато откриваме новия площад, следвайки заветите на будните тетевенци от миналото, ние продължаваме да градим Тетевен – с работа, с ентусиазъм, с желание и с много любов, а той става все по-красив и привлекателен, подчерта кметът.

Д-р Бояджиева отправи и поздрави към присъстващите по повод настъпващите коледни и новогодишни празници.

Реализацията на проекта придаде на пл. „Сава Младенов“ модерна визия и облик, които допринасят за разнообразяването на ежедневните форми за отдих, както и за повишаването на социалните контакти и оживлението в центъра на града.

Финансирането на етап 1 е в размер на 924 120, 05 лв. без ДДС, а на етап 2 - 257 952, 52 лв. без ДДС. Част от строително-монтажните работи по благоустрояване и реконструкция на площада включваха подмяна на старата настилка с нови бетонни плочи, блокчета и павета за пешеходно движение, замяна на съществуващите правилни геометрични фигури от мрамор с такива, отговарящи на новата концепция - изпълнени от термолющен гранит. Използваните настилки са противоплъзгащи и с товароносимост за пешеходен и автомобилен трафик, с оглед нуждите по нея да преминават различни товарни автомобили – за монтаж на сцени, временни постройки и други, а също и на пожарни коли, почистваща техника. Съществуващата растителност е запазена и обогатена с нова, а същевременно се изградиха нови зелени площи, зони за активна и пасивна почивка, както и зона за сезонни събития и преместваеми търговски обекти. Монтиране е и модерна изцяло самопочистваща се тоалетна.

Два са съществените нови акценти в оформянето на площадното пространство. Единият е изграждането на фонтан с водни ефекти с кът за отдих в близост до него. Водният ефект на фонтана е стъпаловиден, целящ да пресъздаде идеята на планинския масив, който се издига южно от площада и към който има пряка видимост, а също така e и елемент от герба на град Тетевен.

Вторият акцент на проектната разработка обхваща самото площадно пространство. Там в своя блясък се разгръща характерната за района автентична шевица от тетевенски килими, предоставена от Градски исторически музей - Тетевен. Мащабът на фигурите е подбран така, че да се възприема както от човешки ръст, така и от птичи поглед. Този детайл е изпълнен от бетонни блокчета тип паве в различни цветове, за да бъде пресъздаден колоритът на тетевенските килимени черги.

Детската площадка бе разширена, изграден бе комбиниран детски кът със съоръжения, подходящи за деца от различни възрасти, както и за деца с увреждания. Поставена е и ударопоглъщаща настилка.

Цялото обзавеждане в зоните за отдих е подменено с ново. Целта е новите седящи места да бъдат оптимален брой, за да могат да бъдат използвани и по време на мероприятия, благодарение на амфитеатралното си разположение. Елементите на градското обзавеждане са подбрани така, че да са устойчиви на вандализъм и кражба. Изграждано е ново осветление – 4 броя високи осветителни тела за осветяване на площадното пространство при необходимост и допълващи декоративни градински осветителни тела в класически стил.

Монтирани са и няколко чешми, тип фонтанки и система за капково напояване на растителността, а с оглед осигуряване на достъпна среда са предвидени изискуемите съоръжения – рампи за достъп и тактилни плочи за незрящи.

Преди да се извърши подмяна на настилката в участъка от ул. „Иван Вазов“ до музея, бе направен ремонт на водопровода, съвместно с ВиК – Ловеч, като тази дейност не е част от проекта.


 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.


Природа

История

Политика

Общество

Актуално

Бизнес